Goed voorbereid op date met deze 12 tips

Stel je voor: je bent in het diepe gesprongen. Je hebt een leuke vrijgezel gezien bij de profielen of jezelf aangemeld bij Connect2love datingbureau. En inmiddels staat een date gepland. Maar hoe pak je dat dan aan, zo’n eerste date? Met de volgende 12 tips ga je goed voorbereid en (hopelijk) ontspannen op date. Ik wens jullie veel plezier!

Stel in restaurant
 1. Zorg dat je op tijd bent: een inkoppertje misschien, maar je date laten wachten levert direct al minpunten op.
 2. Wees jezelf én verzorgd: blijf dichtbij jezelf maar laat de ander ook merken dat je de date belangrijk vindt. Neem vooraf een douche. En trek iets aan wat lekker zit, maar wat ook passend is bij de gelegenheid. Die comfortabele joggingbroek ziet hij/zij bij jou thuis wel een keer.
 3. Laat je telefoon in je tas/zak: niets is zo storend als wanneer iemand tijdens een date steeds op zijn/haar telefoon kijkt. Hiermee wek je de indruk dat je ongeïnteresseerd bent. Geef de ander oprechte en onverdeelde aandacht. Die telefoon kan best even wachten.
 4. Praat niet alleen over jezelf: ook dit geeft de indruk dat je niet geïnteresseerd bent in de ander. Terwijl je dat natuurlijk wel bent. De zenuwen kunnen er bij jou misschien voor zorgen dat je (te)veel gaat praten. Wees je hiervan bewust en stel op tijd een vraag aan de ander.
 5. Stel dus vragen aan de ander: in het begin van een date houd je het gesprek natuurlijk luchtig. Maar gaandeweg wil je meer over elkaar weten. Met verdiepende vragen leer je de ander snel beter kennen. Vraag bijvoorbeeld: ‘wat is je meest dierbare herinnering’. En vraag vervolgens door naar het ‘waarom’.
 6. Wees eerlijk: jezelf anders voordoen dan je werkelijk bent komt vroeg of laat uit. Vertrouwen is de basis van iedere gezonde relatie. Als achteraf blijkt dat je tijdens je eerste date al niet eerlijk was, wordt het heel moeilijk het vertrouwen te (her)winnen.
 7. Drink niet teveel alcohol: je wilt tenslotte je date bewust meemaken. Zonder alcohol kun je beter inschatten of iemand bij je past. Met alcohol voel je al snel een klik en dan valt het de dag daarna toch ineens vies tegen…
 8. Neem geen cadeau mee op je eerste date: als je iemand nog niet goed kent kun je makkelijk de plank misslaan met een cadeau dat niet in de smaak valt. Jammer van alle moeite die je hebt gedaan. Leer elkaar eerst beter kennen en scoor dan bonuspunten met een cadeau wat helemaal is afgestemd op jouw date.
 9. Maak een oprecht compliment: je hoeft vooraf geen openingszinnen of standaardcomplimenten in te studeren. Overdrijven werkt immers averechts. Maak hem/haar een oprecht en specifiek compliment als het moment daar is. En je date zal zich gewaardeerd voelen.
 10. Praat niet teveel over je ex: dit kan overkomen alsof je nog niet klaar bent voor een nieuwe relatie. En als je nog steeds niet uitgepraat raakt over je ex, is dat misschien ook wel echt zo…
 11. Houd de eerste date kort: het is eigenlijk heel onnatuurlijk om met een vreemde meteen een hele middag of avond door te brengen. Hoe ongemakkelijk is het als je tijdens een vijf-gangendiner bij de amuse je buik al vol hebt… Kies voor een eerste date een neutrale plek uit om daar bijvoorbeeld een drankje te doen. Smaakt dat naar meer? Spreek snel nog eens af. En dan wat langer.
 12. Neem de tijd om elkaar te leren kennen: een eerste date is vaak onwennig en spannend. Tijdens een tweede en derde date raak je meer op je gemak en leer je elkaar pas écht beter kennen. Daarnaast heeft het tijd nodig om gevoelens te laten groeien. Dus wacht even met je oordeel als de vonk er niet meteen is en spreek nog eens af. Wie weet heb je te maken met een ruwe diamant!

Ben je er klaar voor je liefde te ontmoeten? Neem dan eens een kijkje tussen de profielen van leuke vrijgezellen van Connect2love. En wie weet vind jij daar jouw wederzijdse match en gaan jullie snel op date! Lees ook mijn tips voor het schrijven van een goede profieltekst voor een datingsite!

Heb je een vraag?